Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Пакистан и Индия разшириха безвизовия коридор

          Пакистан и Индия се споразумяха да удължат безвизовия религиозен коридор „Картарпур“ с пет години, което е рядък акт на сътрудничество между южноазиатските съседи, съобщи Исламабад.

          Това се случва дни след като индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар направи рядко посещение в Исламабад за участие в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) – първото посещение на индийски високопоставен дипломат от почти десетилетие.

          Коридорът „Картарпур“ – безвизов граничен пункт, открит през 2019 г., позволява на индийските сикхи да посещават храма в Пакистан, където през 1539 г. е починал Гуру Нанак, основателят на сикхската вяра.

          В изявление от понеделник външното министерство на Пакистан съобщи, че двете страни са се споразумели да подновят споразумението за допълнителен период от пет години.

          „Нейното подновяване подчертава трайния ангажимент на Пакистан да насърчава междурелигиозната хармония и мирното съжителство“, се казва в изявлението.

          Сикхската вяра води началото си от XV в. в Пенджаб, регион, включващ Картарпур, който днес е разделен между Индия и Пакистан, когато Гуру Нанак започва да проповядва вяра, която проповядва равенство.

          С течение на годините коридорът се превръща в символ на единство и помирение за семействата, разделени по време на разделянето на индийските субконтиненти, въпреки продължаващата враждебност между двете нации.

          Миналата седмица Джайшанкар направи рядко посещение в Исламабад, но и двете страни подчертаха, че не е имало двустранни ангажименти, тъй като посещението е било единствено за участие в срещата на върха на ШОС.

          Коридорът „Картарпур“ е рядък пример за сътрудничество между ядрените съседи, които са водили три войни и са участвали в множество сблъсъци.

          Той често е наричан „коридор на мира“, а по време на посещението си през 2020 г. генералният секретар на ООН Антонио Гутериш го определи като „коридор на надеждата“.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions