Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Глобиха управляващата партия в Гърция заради злоупотреба с избирателни списъци

          Управляващата в Гърция партия „Нова демокрация“ беше глобена в понеделник след скандал, при който данни за избирателите изтекоха от правителството към членове на партията, които злоупотребили с тях, за да спечелят на изборите за Европейски парламент през юни миналата година.

          Скандалът избухна през март миналата година, след като данните на около 25 000 избиратели, живеещи в чужбина, изтекоха към тогавашния депутат от Европейския парламент Анна-Мишел Асимакопулу, член на партията „Нова демокрация“ на премиера Кириакос Мицотакис. Евродепутатът използва данните в предизборната си кампания без предварителното съгласие на избирателите.

          Гръцкият орган за защита на личните данни наложи санкция от 30 000 евро на консервативната партия и глоби бившия ѝ секретар по въпросите на диаспората Никос Теодоропулос с допълнителни 10 000 евро за това, че е предоставил данните на избирателите на Асимакопулу. Последната глоба трябва да бъде платена от „Нова демокрация“, тъй като Теодоропулос е бил нает от партията, заяви органът.

          Представител на Нова демокрация заяви, че партията ще обжалва решението пред най-висшия административен съд на Гърция – Държавния съвет.

          Асимакопулу изпрати електронно писмо на гърците, живеещи в чужбина, на 1 март, в същия ден, когато с отделно съобщение Министерството на вътрешните работи информира емигрантите, че могат да гласуват по пощата на следващите избори.

          Тъй като не успя да обясни как се е сдобила с данните за контакт с избирателите, Асимакопулу – заместник-председател на комисията по международна търговия на Европейския парламент през предишния мандат – се отказа от участие в изборите по-късно същия месец.

          Органът установи, че в ръцете на гръцкия депутат от ЕС е попаднал файл, съдържащ данни за всички регистрирани избиратели. Списъкът е бил изпратен от неизвестно лице на Теодоропулос, който след това го е препратил на Асимакопулу, която на свой ред го е използвала за изпращане на масови имейли по време на кампанията.

          Преди това органът наложи глоба от 400 000 евро на Министерството на вътрешните работи и глоби Асимакопулу с 40 000 евро за съответната им роля в нарушаването на разпоредбите за защита на данните. Бившият депутат обжалва глобата като прекомерна.

          Изтичането на информация е и част от наказателно разследване.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions