Search Suggestions
      сряда, 23.10.24
      Search Suggestions

          Рама: Членството в ЕС е общата национална мисия на албанците

          „Има едно нещо, за което албанците не спорят, че нашата страна, Албания, принадлежи в ЕС и че бъдещето на нашите деца трябва да бъде изградено в Съюза“.

          Това заяви премиерът на Албания Еди Рама на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

          Днес Фон дер Лайен започна обиколката си в шестте страни от Западните Балкани, като за първа спирка избра Албания.

          Рама посочи, че „началото на преговорите (за присъединяване към ЕС) е предизвикателство, което с идването си прави целия процес наистина труден“.

          „Много сме решени да успеем. Има хиляди задачи. Задачи, които трябва да бъдат преведени в закони, подзаконови нормативни актове, но и в доказателства за изпълнение. Нашият преговорен екип показа в Брюксел, че е на правилната висота”, подчерта премиерът.

          „Мисията на цялото общество, на всички партии, тя е да допринесем това да се случи възможно най-скоро. Добре дошли в най-проевропейската страна в Европа, както в ЕС, така и извън него. ЕС фанатиците са тук“, допълни той.

          Очаква се по-късно Фон дер Лайен и Рама ще участват в церемонията по откриването на Колежа на Европа, важен момент за академичното и културно сътрудничество между ЕС и Албания.

          На 24 октомври програмата на Фон дер Лайен ще включва официална среща с президента на републиката Байрам Бегай.

          След визитата в Албания Фон дер Лайен ще отпътува за Северна Македония, където ще се срещне с премиера Християн Мицкоски и президента Гордана Силяновска-Давкова.

          Днес Европейската комисия одобри дневните редове за реформи за Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия.

          „Програмите бяха изготвени от правителствата на Западните Балкани, като описват основните реформи, които ще бъдат направени през следващите години“, се казва в официалното съобщение на европейската институция.

          В своите амбициозни програми петте правителства на Западните Балкани се ангажират със социално-икономически и фундаментални реформи, които ще предприемат, за да насърчат растежа и сближаването с ЕС съгласно Плана за растеж през периода 2024 – 2027 г.

          Според ЕК тази стъпка е била ключова, за да се позволят плащания по Механизма за реформи и растеж от 6 милиарда евро на ЕС, които ще бъдат извършени след приключване на одобрените стъпки.

          „Впечатлна съм от работата на нашите партньори от Западните Балкани в техните програми за реформи. Това показва, че те са ангажирани с успеха на плана за растеж. Това е нашето ръководство за доближаване на икономиките на Западните Балкани до нашата. И да дадем на компаниите си достъп и средствата да се конкурират на нашия единен пазар“, подчерта фон дер Лайен. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions