понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      СЪЗДАДОХА ШОКОЛАД. КОЙТО НЕ СЕ ТОПИ В ЖЕГИТЕ

      Белгийският учен Фредерик Дипере създаде шоколад, който да издържа на високи температури. Екипът му може да направи шоколад, който да остава в твърдо състояние и на 38-градусова жега, пише „Блумбърг“.

      След години на изследвания ученият е готов да започне продажбата на шоколад, който се топи в устата, а не в ръцете. Много от конкурентите му работят по подобни проекти. Индустрията се стреми да намери начин да отключи потенциални печалби за милиарди в страни с по-топъл климат.
      „Мислех си, че ако искаме да изведем даден продукт в страни като Китай и Индия, трябва да променим нещо“, казва Дипере, който ръководи научните изследвания на един от най-големите производители на шоколад в света „Barry Callebaut“.
      След пет до десет години топлоустойчивият шоколад ще бъде по-важен от традиционния. В Близкия изток и Африка не разполагат с подходящ климат, за да го запазят в нормално, неразтопено състояние.
      Пазарът на шоколад в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Близкия изток и Африка ще нарасне с повече от 50 на сто до 48 милиарда щатски долара до 2019 г., в сравнение с 15 на сто разширение до 74 милиарда щатски долара в Западна Европа и Северна Америка, прогнозира „Euromonitor“.
      Компанията може да започне продажбата на продукти, които се топят при 37,8 градуса и имат текстурата на класически шоколад в рамките на две години.
      От 1970 г. има повече от 90 патента за по устойчив на топлина шоколад, като половината от тях са в последните 20 години.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ