София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

3 март: Ето каква е програмата за честванията на паметника Шипка

Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък

1 месецОбщество 5 Марияна Стойчева

С тържествено честване край Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде отбелязан днес Националният празник на Република България и 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни. Домакин на тържествата тази година е Община Казанлък. 

Те ще започнат в 9:30 часа с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприна в храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка.

В 11:00 часа в подножието на Паметника на свободата ще бъде прожектиран филмът “Опълченците на Шипка”, след което ще започне церемонията по тържествено отбелязване на 146 години от Освобождението на България. Програмата ще завърши с концерт на квартет “Армейска песен”.

В церемонията ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. В честванията ще участва и председателят на Парламента Росен Желязков. 

Във връзка с Националното честване на Трети март в региона е въведена временна организация на движението. Транзитното движение през прохода “Шипка” е ограничено и ще бъде пренасочвано към Прохода на Републиката до 18:00 часа днес. За всички участници в празненствата движението се осъществява еднопосочно от Казанлък и Габрово към върха в часовете от 6:00 до 12:30 ч., като паркирането се извършва по разпореждане на органите на МВР. От 12:30 до 18:00 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Казанлък и Габрово.

Организаторите от Община Казанлък са осигурили безплатни автобуси за всички желаещи да се включат в честването. Те ще тръгват от центъра на града към паметния връх в часовете от 7:00 до 9:00 ч. Организиран транспорт има и от площад “Възраждане” в Габрово. Автобусите тръгват от площада в 8:30 ч. и ще стигнат до предела на прохода “Шипка”, съобщиха от администрацията. 

По повод Националния празник Паметникът на свободата ще работи днес с вход свободен и с удължено работно време. Той ще отвори врати за посетители след края на тържествената част и ще работи до 19:00 часа, информираха от Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.