София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Антон Тонев: Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса при личен лекар

Председателят на Здравната комисия в НС подкрепи драстичното увеличение

11 мЗдраве 250 Адриан Асенов

На организирана от Комисията по здравеопазване на Народното Събрание дискусия за обсъждане на повишаване на потребителската такса при посещение на личен лекар, председателя на комисията Антон Тонев беше категоричен. Той заяви, че такова повишение е необходимо и лично той го подкрепя: 
"Подкрепяме идеята за повишаване на потребителската такса, заплащана от пациентите на личните лекари" каза доцент Тонев. 
Макар да уточни, че все пак държи това да стане плавно, председателя на ресорната комисия  не отрече, че това повишение се предвижда да е драстично - между 5 и 8 лева. В сравнение с настоящите 2,90 това повишение ще постави най-уязвимите групи в изключително затруднено положение. Пенсионери и хора с ниски доходи ще бъдат изправени пред предизвикателството да редуцират посещенията си при личния лекар. Засега отговорните фактори предложили и подкрепящи повишението на таксите не са предоставили анализ за проекцията на това повишение върху развитието на здравния статус на пациентите и особено на хората с ниски доходи и пенсионери. Същите по принцип са и най-честите потребители на здравни услуги. Неприятната новина за голяма част от българските пенсионери идва в последните дни на работата на настоящото Народно събрание и нито една политическа сила засега не е изразила категорична подкрепа.