София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Доц. Наум Кайчев: Наблюдава се ескалация на отношението в Скопие към нашата страна

"Става въпрос за една пристрастна едностранна интерпретация на историята и делото на Иван Михайлов"


Наблюдава се ескалация на отношението в Скопие по отношение на нашата страна.

Това заяви в ефира на БНТ доц. Наум Кайчев, който е съпредседател на съвместната между България и Република Северна Македония историческа комисия.

"Става въпрос за една пристрастна едностранна интерпретация на историята и делото на Иван Михайлов. Въпроси, свързани с времето на Михайлов се използват като легитимация за забрана на правата на българите в Република Северна Македония. Фактически той е бил символ на борбата на македонските българи срещу денационализацията в Кралска Югославия между двете световни войни и по същия начин в Титова Югославия след Втората световна война. И в двете Югославии българите са били преследвани и не са имали право на волеизява", посочи доц. Кайчев.

"Не виждам с какво името на Иван Михайлов или на Цар Борис III би могло да накърни техните чувства. Става въпрос за исторически въпроси, текли през онова време и следва със спокойно обсъждане да достигаме до тяхното съвместно тълкуване и разбиране на общата ни история", добави съпредседателят на съвместната историческа комисия.