София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Факти, с които да се запознаете преди покупка на наргиле

Не от тютюна, а от въглищата зависи удоволствието

2 мБизнес 1260

Въпреки че пушенето на наргилета е класически ритуал на източните народи, то се превърна и в изключително популярно забавление и за съвременния Запад. Всъщност, днес по цял свят се продават наргилета и дори се отварят специални клубове за практикуване на този метод на релакс и отмора. Същевременно, в онлайн магазините се предлагат и устройства за домашна „консумация“, което превръща този тип забавление в достъпно за всички. 

От друга страна, неопитните в пушенето на наргиле, могат да изпитат сериозни затруднения в неговото приготвяне. И то не само първия път, ами всички първи опити за извършване на процедурата в домашни непрофесионални условия. В случай че вие сте ентусиаст да си имате и използвате наргиле у дома, добре е предварително да се подготвите – най-вече с информация, а в последствие и с опит и практични съвети за употреба. 

Какъв да е размерът на наргилето?

При избор на наргиле по размер е важно да си зададете два въпроса. Първо – колко човека ще пушат от него? Второ – къде ще го позиционирате и използвате? Както се досещате, голямо наргиле не е най-доброто решение, ако сте компания от двама-трима ентусиасти и живеете в маломерно жилище, сред което няма огромно помещение, пригодено за проветряване. Имайте на предвид обаче и друго: ако сте неопитни новобранци, малкото наргиле ще е чудесен избор за вас и защото с него се работи далеч по-лесно. 

Не от тютюна, а от въглищата зависи удоволствието 

Не твърдим, че тютюнът или неговата алтернатива – ароматните течности – не са важни. Напротив – важни са. Но всеки експерт в наргилетата ще ви разясни, че ролята на въглищата е ключова в гарантирането на крайното удоволствие по време на ритуала. Трябва да поясним, че тук разграничаваме два основни вида въглища: естествени и самозапалващи се. Първите пристигат под формата на въглен на прах, който се добива от кокосова кора. Смята се, че те са по-качествени, но имайте на предвид, че разпалването при тях е по-трудно и бавно. Самозапалващите се въглища са специфични с това, че са покрити с барут. Освен че не са изработени от натурални средства, друг негативен елемент при тях е, че барутът може значително да намали качеството на вкуса, особено ако с наргилето боравят неопитни хора. 

Видове наргилета според техния маркуч?

В магазина за наргилета, когато ви попитат какъв вид търсите, най-често имат на предвид точно това. Консултантите ви искат да разберат с какъв маркуч желаете да бъде вашето устройство за пушене. Тук разграничаваме три вида наргилета, а именно: със силиконов, пластмасов или с еднократен маркуч. От хигиенна гледна точка, последната опция е най-добрата, но тя в никакъв случай не е най-рентабилната, освен ако пушите само няколко пъти в годината. От гледна точка на качество и здравина, специалистите препоръчват като най-надеждни наргилета с пластмасови маркучи. Не си представяйте обаче, че докато пушите, ще усещате мириса и аромата на пластмаса. За изработката на маркучите на наргилета в този случай се използва специален вид пластмаса. Тя е от кристален тип и е често срещана в хранителната индустрия. На практика, дори при загряването й тя не изпуска неприятни миризми и не оставя лош вкус в устата при допир. 

Важна ли е визията на наргилето?

До известна степен е важна. Особено ако пушенето на наргиле за вас е някакъв специален ритуал или го предлагате като услуга в заведение. В тези случаи категорично ориенталският дизайн създава усещане за автентичност и значително подобрява качеството и задушевността на цялостната обстановка. Красивият външен вид е повече от задължителен и ако ще правите подарък под формата на наргиле. А между другото, напоследък, тези устройства се превърнаха в истински хит на пазара за подаръци – дали защото свикнахме да се забавляваме в домашна обстановка, или може би, защото ритуалът пушене на наргиле се възроди през последните няколко години, не е ясно с точност. Разбира се, атрактивният дизайн значително ще покачи цената на бъдещето ви наргиле, без да влияе върху качеството на преживяването в чисто физически аспект и усещане за удоволствие. Най-скъпите наргилета са изработени с естествени материали. Изключително луксозни и атрактивни са наргилетата изцяло ръчна изработка, които изглеждат много автентично и сякаш наистина пристигат от покоите на някой арабски шейх. 

Съветваме ви при първото пушене на наргиле задължително няколко пъти и внимателно да прочетете инструкциите за употреба. Също така, добър вариант е да тествате устройството в компанията на по-опитен човек. Задължително след пушене, проветрете помещението и не прибирайте уреда, преди да се уверите, че е напълно изстинал.