София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Гечев: ПП-ДБ и ГЕРБ отидоха на крака при ДПС, за да си гарантират гласове за правителството

''Този кабинет, който се очертава, е тристранка''

7 мПолитика 554 Кристияна Стефанова


„Няма как да променим мнението си, защото този кабинет, който се очертава, е тристранка. Нали разбирате, че на днешната среща ПП-ДБ и ГЕРБ отидоха на крака при ДПС и това въобще не е заради конституционната реформа. Това е, за да се гарантира един резерв от гласове при гласуването на правителството, тъй като е възможно членове на ПП-ДБ, както и депутати на ГЕРБ, да не подкрепят правителството, както те казват –  по морални съображения. Това е напълно възможно, и ако се наложи, от това, което виждам днес, гласовете ще дойдат и от ДПС.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria On Air. 
„Да се говори за гласове за конституционна реформа, при положение че никой от нас – нито от народните представители, нито от обществото, нито от медиите, сме чули за каква реформа става дума, e абсурдно. Предполагам, че Христо Иванов е споделил идеите си днес с Пеевски. Сигурно двамата ще се разберат и ще ни предложат някаква реформа“, посочи социалистът. 
И продължи: „Заявлението на колегите от ДПС и отиването на червения килим от ПП-ДБ и ГЕРБ, показва не само коя е коалицията, показва нещо, което е известно на повечето хора – че влакът го кара Движението за права и свободи“, категоричен бе проф. Гечев. 
В ефира на Bulgaria On Air той изрази съмненията на социалистите, че служебното правителство си е позволило да ползва средства от фискалния резерв: „Това, което показват предварителни данни до края на април, е че финансовият резерв е на минус с около 4 млрд. лв. От 13 млрд. резервът слиза на около 9 млрд. в края на април и се приближаваме към Сребърния фонд, което не е добре“, заяви той. 
„Сребърният фонд беше идея на БСП. Това е фондът, който гарантира сигурността на пенсионната система при непредвидими дълбоки икономически кризи, външни и вътрешни фактори, природни бедствия. Към него не бива да се посяга, защото последиците биха били тежки“, категоричен бе социалистът.