София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Китай провежда военни учения около Тайван, обяви ги за "строго наказание"

Операцията идва три дни след встъпването в длъжност на президента Уилям Лай

16 дниПолитика 5 Васил Василев

Китай започна двудневни военни учения около Тайван, като армията им ги нарече "строго наказание" за "сепаратистките действия" на самоуправляващия се остров, предаде BBC.
Ученията идват три дни след встъпването в длъжност на президента Уилям Лай, който призова Китай да спре да заплашва острова и да приеме съществуването на демокрация. Китай гледа на Тайван като на отцепила се провинция, която в крайна сметка ще бъде под контрола на Пекин, но островът вижда себе си като отделен.

Министерството на отбраната на Тайван осъди китайските учения като "ирационални провокации".
Тайпе изпрати военноморски, въздушни и сухопътни сили, за да "защитят суверенитета на острова", каза неговото министерство на отбраната. Ученията в четвъртък за първи път симулираха пълномащабно нападение, казаха тайвански военни експерти, а не икономическа блокада.
Ученията се проведоха около главния остров и за първи път бяха насочени и към контролираните от Тайпе острови Кинмен, Мацу, Укиу и Донгин, които се намират близо до китайския бряг, според карти, публикувани от Китайската народна освободителна армия (НОА). 

Ученията включваха и компонент на изток от Тайван - скалистият източен бряг на острова от другата страна на планинска верига отдавна е негов военен редут. Тайван е изградил голяма част от своята укрепена военна инфраструктура по това крайбрежие, включително голяма подземна въздушна база в планината близо до град Хуалиен. Също така е близо до южните острови на Япония и естествен маршрут за снабдяване. Изпращайки военноморски и въздушни патрули на изток от Тайван, Китай има за цел да покаже на Тайпе, че изтокът му вече е изложен на китайска атака, и да покаже на американците, че всяко усилие за снабдяване или подсилване на Тайван от изток е уязвимо за китайски ракети стачки и военноморска атака.