София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мария Захарова след забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

Самолетът на Лавров не прелетя над България

2 месецаПолитика 20 Антония Лазарова

"Злата глупост на русофобите стигна до там, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето - това пише в служебната бележка на българската МВнР: Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолет".

Така говорителят на МВнР на Русия коментира персоналната си забрана да прелети над българската територия на път за срещата на ОССЕ в Скопие, разрешение за което пък получи външният министър на Русия Сергей Лавров.

Самолетът на Лавров не се възползва от разрешението на българските власти, тъй като "дясната му ръка" Захарова не получи такова и самолетът им прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

"Нищо не беше казано дали мога да прелетя над България без самолет и дали е възможно да се използва космическото пространство за това.

Сега сериозно. Говорим не просто за глупост, а за опасната глупост на някой интригант във властовите структури на България.
Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя сочи, че територията на една държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащи териториални води“. Въздушното пространство не се включва в понятието "територия". В тази връзка и без това незаконните санкции на Европейския съюз не могат да се разпрострат и върху денонощния полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата.

Мислели ли са българските власти, че подобни мерки могат да бъдат приложени срещу хиляди натовски функционери, които са в нашите огледални стоп списъци? Дали наистина са мислили за създаване на опасен световен прецедент? Мисля че не.

Кой даде право на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?

P.S. Между другото вече сме в Скопие.", завършва Захарова.

Захарова:  Неграмотни чиновници в София позорят българския народ - 2

СНИМКА: БГНЕС