София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

МВФ: Влизането на България в еврозоната по-късно през 2025 г. остава реалистично

Икономисти смятат, че не сме готови още за еврозоната

7 дниИкономика 30 Марияна Стойчева

Според нов доклад на МВФ инфлацията в България остава над средната за Европа. Друго от заключенията му е, че влизането на България в еврозоната през 2025 г. остава реалистично.

Икономистът Гарабед Минасян заяви, че идеята за включването на страната към еврозоната се превръща в мания. 

"Не сме готови за това. Има редица неща, на които правителството не обръща внимание, започвайки с инфлацията. Правителството съзнателно избягва да отговаря на някои въпроси. Ценовото ни равнище е под 60% от общото за ЕС. Това значи, че цените у нас са много по-ниски за едни и същи продукти. Единствено и само с по-висока инфлация у нас в продължение на десетина години, можем да влезем в еврозоната", подчерта той.  

Неговият колега Михаил Кръстев от своя страна смята, че е нереалистично да се присъединим към еврозоната догодина. 

"Преминаването към единната европейска валута по средства на годината би причинило данъчен хаос, всички счетоводни и парични системи, с които оперира икономиката ни, ще трябва да се променят в движение. Това би било хаос за хазната. Ако сме готови, можем да се присъединим към еврозоната в началото на 2026 г. Не трябва счетоводно да изпълним някои критерии, а да покажем готовност да ги изпълняваме продължително време - както по отношение на инфлацията, така и на дефицита", отбеляза той.