София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Песков за новата военна помощ към Киев: Русия ще задейства пълния си потенциал, за да отговори

САЩ одобриха нов пакет към Киев за над 2 милиарда долара

14 сВойна 538 Николай Парашкевов

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира обявената от САЩ нова военна помощ за Украйна, предаде "Ройтерс".

"Важно е да не забравяме какво каза Владимир Путин във Волгоградов", каза многозначително Песков пред РИА Новости.

"Имаме средствата да отговорим и това няма да приключи с използването на бронирани превозни средства, всички трябва да разберат това", предупреди руският президент в реч по случай 80-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия в битката при Сталинград (тогавашното име на Волгоград).

Малко по-късно вчера Песков поясни какво е имал предвид руският президент.

"Това означава, че Русия има голям потенциал и с появата на нови оръжия, доставяни от колективния Запад, Русия ще задейства пълния потенциал, с който разполага, за да може да отговори в хода на специалната военна операция", каза говорителят на Кремъл. 

Вчера Съединените щати обявиха, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда долара и включва по-далекобойни ракети, които почти ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по руски позиции, предаде "Франс прес", като се позова на Пентагона.

От началото на конфликта в Украйна на 24 февруари миналата година Съединените щати са предоставили на страната военна помощ в размер на общо над 29,3 милиарда долара, сочат данни на Пентагона.

Той обеща Вашингтон да продължи да работи със своите съюзници и партньори, за да осигурява на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосредствен план, така и по-дългосрочно.