София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

САЩ отхвърлиха британското твърдение, че Китай изпраща смъртоносна помощ на Русия

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че не е видял доказателства

16 дниВойна 15

В противоречие с Великобритания съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че не е видял доказателства, че Китай директно изпраща смъртоносна военна помощ на Русия за нейната война срещу Украйна.
Британският министър на отбраната Грант Шапс каза на 22 май, че има доказателства, че „смъртоносна помощ сега тече или ще тече от Китай към Русия в Украйна“.
Това твърдение обаче беше опровергано от Съливан часове по-късно, когато той  оспори коментарите на Шапс, като каза, че Вашингтон не споделя оценката.
„Не сме виждали това до днес. Очаквам с нетърпение да говоря с Обединеното кралство, за да се уверя, че имаме обща оперативна картина“, каза Съливан пред репортери.
„Днес мога да разкрия, че имаме доказателства, че Русия и Китай си сътрудничат за бойно оборудване за използване в Украйна“, каза Шнапс по време на речта си на Лондонската конференция по отбраната.
„Това е ново разузнаване, което ме кара да мога да разсекретя и разкрия този факт днес. Мисля, че е доста значимо“, добави той.
Но коментарите на Съливан показват, че тази оценка не се споделя от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.
Съветникът по националната сигурност на САЩ каза, че възможността Китай да „предостави директно оръжия – смъртоносна помощ – на Русия“ е била повод за безпокойство по-рано, но каза, че това не се е случило.
Вашингтон, добави Съливан, наистина има „загриженост относно това, което прави Китай, за да подхранва руската военна машина, като не дава оръжия директно, но осигурява ресурси за отбранителната промишлена база на Русия“.
Съединените щати по-рано обвиниха Китай, че помага на Русия с технологии и изпраща военно полезни, но несмъртоносни стоки с двойна употреба, които са помогнали на руските сили на бойното поле, но не казаха, че Пекин директно доставя оръжие.
Китай подкрепи Русия икономически чрез търговия и закупуване на нефт и газ, а високопоставени служители на САЩ казаха, че доставката на Пекин на стоки с двойна употреба е оказала решаващо влияние в подпомагането на Москва на бойното поле в Украйна.
Независими анализи на данни от китайските митници и оценка на американското разузнаване показват, че през 2023 г. около 90 процента от „високоприоритетните“ стоки с двойна употреба, използвани в руското производство на оръжия, са били внесени от Китай.
По-рано Пекин отрече да е предоставил действителни оръжия и боеприпаси за военните усилия на Русия.
От китайското посолство в Лондон заявиха пред Ройтерс, че коментарите на Шапс са „напълно безпочвени“ и обвиниха Великобритания в разпространение на „неоснователни обвинения“.

Снимка: БГНЕС