София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Тома Биков: Нямаме съществени разлики по големите въпроси с "Демократична България"

"Трудно ще продължи разговорът с ПП, които демонстрират нещо средно между параноя и тотално неразбиране на тези процеси"


"Ние с "Демократична България" по големите въпроси нямаме съществени разлики."

Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Имаме разлики само по имагинерни въпроси в главите на някои хора и по отношение на това, че ние не сме им симпатични и те на нас. Още повече, че в предишното правителство "Демократична България" не постигнаха нито една своя идея. Те ги постигнаха в 48-ото Народно събрание и то, защото предишното правителство падна - военната помощ за Украйна, изтребителите Ф16. В същото време те имат различия с "Продължаваме промяната" по темата за финансите. Така че, ако се вгледаме в по-големите неща, мисля че има възможност за диалог с тях. Друг е въпросът дали това ще се случи", добави депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков коментира и промените в Изборния кодекс:

"Ние защитихме последните дни теза, която защитаваме от година и половина - връщането на смесеното гласуване докато не се намери по-подходящ вариант за това едновременно всички граждани да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат гарантирани честни избори и да се вдигне доверието в изборния процес. Със сигурност тези разговори ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и трудно сега да изглежда това."

"При участие на над 150 000 души в изборния процес изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, грешки може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има грешки, трябва да се опитаме да ги улесним - да направим по-прост протокол", допълни още Биков.

Според депутата от ГЕРБ трудно се разговаря с "Продължаваме промяната":

"Трудно ще продължи разговорът с "Продължаваме промяната", които демонстрират нещо средно между параноя и тотално неразбиране на тези процеси. Няма какво да се обясни на тези хора. Те тръгват с една мания, и някои си вярват, че всяка промяна означава кражба, манипулация и нещо много страшно. Тази параноя според мен е породена от неразбиране на процеса. На тях им се вижда страшно всяко нещо, което откриват. При "Демократична България" се наблюдава пасивност, не толкова ярко изразяване на тезите. Имам чувството, че ходят след "Продължаваме промяната" по инерция, за съжаление, и те не са в състояние да ги спрат, когато тръгнат да вършат някоя беля", каза Тома Биков.