София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Ваня Григорова: Новият праг на бедността от 504 лв не е достатъчен

"По-лошото е, че това няма никаква приложимост"

1 мИкономика 272 Калоян Ненчев

"Целта на увеличаването на прага на бедност не е да компенсира, за съжаление. Направеното е следствие на европейската методология, генерирана от "Евростат". Тя е призната европейска програма и тя толкова сочи - 504 лв. Няма как да е достатъчно, но по-лошото е, че това няма някаква приложимост", заяви в ефир Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Пенсията не е обвързана с линията на бедност, вие припомняте разговорите когато се увеличаваше минималната пенсия, но няма законово изискване да бъде така. Хора са над необходимия трудов стаж също получават ниски пенсии. Размерът на линия на бедност тази година е 413 лв, за следващата трябва да стане 504 лв. Като ръстът е 22% и наистина досега не е имало такъв ръст", допълни тя.

"Колко е обаче инфлацията? През 2022 г. спрямо 2021 г. тя е 17,7%. Това не е малката потребителска кошница. Дори в този размер линията на бедност трудно ще е усети от българските граждани. Основата за определяне на най-базови социални помощи е 75 лв. Еврокомисията настоява тази стойност да се увеличи и да се разшири обхвата на хората, те са около 20 хил. души в цялата страна, а бедните в България са около 22%", посочи Григорова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!