София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Втори енергоблок в Беларус е близо до пускане

Това означава, че е започнала самоподдържаща се управляема ядрена реакция

25 сОбщество 136 Кристияна Стефанова

 Специалисти в Беларуската АЕЦ изведоха втори енергоблок на новоизграждащата се централа на минимално контролируемо ниво на мощност. Това означава, че е започнала самоподдържаща се управляема ядрена реакция, което позволява на експерти на „Росатом“ да преминат към края на изпитанията от етапа на физическото стартиране на енергоблока. За фиксиране на неутронно-физическите характеристики на първото зареждане с гориво ще се направят измервания на фактическото състояние на активната зона, ще се провери и надеждността на работа на защитите, блокировките и цялата система от ядрено-физически контрол и ядрена безопасност на реакторната инсталация. Резултатите от тестовете ще бъдат предадени на регулаторите в Беларус за получаване на разрешение за енергийно стартиране на енергоблока, след което ще започне поетапно набиране на мощност на реактора.

Беларуската АЕЦ има два реактора ВВЕР-1200 от поколение 3+. Те са с обща мощност от 2400 мегавата. Първата АЕЦ в страната се изгражда край град Островец и съответства на всички норми и изисквания за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

На 10 юни 2021 година енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ се превърна в  първия атомен реактор от поколение 3+, построен по руски технологии извън Русия и приет в промишлена експлоатация.