София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Възраждане" поиска смъртно наказание на Тагарев

,,Това няма характеристиките на договор''

2 месецаПолитика 39 Марияна Стойчева

Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър". При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха "против", а 5 "въздържал се". 

Николай Дренчев от "Възраждане" смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор. "Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия", поясни той. Според него ще похарчим "едни пари по много хазартен начин". Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смътно наказание.

"Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", каза той.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че САЩ работи по този начин и с такива договори с 60 страни по целия свят. Той подчерта, че в договора има ясни срокове и напомни, че договорът предвижда и индустриално сътрудничество. Тагарев заяви, че по този договор са договорили най-добрите условия за нашата страна.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителство, което е придвижило инвестиционен проект. Според него това е много сложна сделка и само могат да поздравят правителството, ако го реализират в срок. "Ние купуваме от стратегически партньор. Ние не можем да поставяме под съмнение дали това е правилно или не", смята той. Радев коментира, че има притеснение по отношение на капацитета на "Терем", където ще се извършват дейностите в бъдеще, но освен това открои като притеснение и за това дали имаме експерти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че сделката се корени в служебното правителство, а не в сегашното, и призова за снизходителност. "Това е изключително важен проект за българската армия и се надявам да получи подкрепа в залата", каза той и напомни, че България си плаща за индустриално сътрудничество, за планове и др.

Припомняме ви, че договорът предвижда закупуване на 196 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Договорът предвижда индустриално сътрудничество, което е насочено към създаване на дългосрочни способности в "Терем" и участие на българската индустрия в производството на машините.

Снимка: БГНЕС