София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Желязков: Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи

"От начина, по който беше проведен дебатът по Изборния кодекс, изгубиха всички", заяви той

14 сПолитика 318 Николай Парашкевов

"Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период - от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро възможността за предлагане на кабинет, излъчен от ГЕРБ, отколкото да се търси - на този етап с първия мандат, кабинет с по-широко съгласие. Червените линии, които се очертаха, не дават възможност за мнозинство, което да гарантира стабилно управление на правителство, което да обхваща по-широк кръг от парламентарно представени политически субекти", това каза пред БНР Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на парламента. 

И посочи, че в рамките на една седмица ГЕРБ ще направят това, което политическата логика повелява - разговори отново, и то с всички парламентарно представени партии, "защото политиката е умение на възможностите и това минава през диалози, а не през отрицание и червени линии". 

"Ако кабинетът е на ГЕРБ, ГЕРБ има лидер и то той трябва да е кандидатът за премиер. Ако кабинетът ще търси подкрепа за определени политики с по-широко парламентарно доверие, тогава кандидатът трябва да е човек, който да съумее да елиминира червените линии". 

Желязков допълни, че има две важни теми - понасяне на отговорност и лидерство: 

"Най-същественият елемент е не дали ще има редовно правителство, кой ще е министър-председател и кои министри. Най-важното е да има парламент, защото без него не може нищо да се случи. Залогът е парламент, не правителство. Тази задача се решава с това политическите партии да преглътнат егото си и да погледнат рационално какъв е дневният ден на обществото. Това става с разговори, консултации, премахване на червени разделителни линии, с разбирателство, че при редовен кабинет парламентът ще продължи да работи... Не е важно с кого, а за какво". 

Според него от "Демократична България" все още не могат да се еманципират от "Продължаваме промяната" по отношение на суверенност на вземане на решения: 

"Но не считаме, че разговорите в посока стабилно управление, което да има общ знаменател - евро-атлантическата ни принадлежност и разбирания, които демонстрираме по различни важни гласувания, не може да се получи". 

Зам.-председателят на парламента подчерта, че "гарантиране на честността на вота не е въпрос за начина на гласуване, а за начина, по който свободната воля трябва да се пренесе към изборния резултат".

"От начина, по който беше проведен дебатът по Изборния кодекс, изгубиха всички".