София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

0% ДДС: Ще поевтинее ли наистина хлябът?

Мярката влиза в сила от петък
пропускане
1 чИкономика 256 Николай Трифонов

Депутатите гласуваха 0% ДДС на хляба и брашното при актуализацията на бюджета, а малко по-късно вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че цената на хляба е вече с 20% по-ниска.

"Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното. Предложените мерки дадоха ефект. Още на първи юли големите търговски вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена", написа Нинова във Facebook.

Тряба да се отбележи обаче, че все още нулевата ставка за хляба не е обнародвана в "Държавен вестник", а цените на снимката, която показа Корнелия Нинова са от голяма търгонска верига. Освен това се появиха твърдения, че всъщност намалението е било промоция на самия магазин.

"Държавен вестник" публикува промените в закона за държавния бюджет, където са включени и всички антикризисни мерки, включително и 0% ДДС за хляба, но те ще влязат в сила в петък, 8 юли, а Георги Свиленски очаква намалението скоро да е по-всички магазини.

Още когато правителство обяви, че има планове за 0% ДДС за хляба, цената му започна да се покачва, а НСИ отчете, че само през май, хлябът е поскъпнал средно с 10%.

Повече вижте във видеото!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!