София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

10-дневна стачка на летище Хийтроу

Служителите по сигурността на летище в Англия стачкуват за увеличение на заплатите

6 мОбщество 221 Рая Златинова

Летище Хийтроу в Лондон, столицата на Англия, не успя да постигне споразумение със синдикатите за увеличение на заплатите. В изявлението, направено от профсъюза Unite, се посочва, че преговорите са завършили отрицателно, тъй като ръководството на летището не е могло да подобри предложението за заплати в очаквания размер. 

След непостигане на споразумението 1400 служители по сигурността на летището започнаха 10-дневна стачка по призив на синдиката днес.

В изявление, направено от летище Хийтроу, се отбелязва, че аварийният план е въведен, за да се предотврати засягането на пътниците от стачката и летището ще продължи да работи нормално.

„Знаем, че мнозинството от нашите колеги не подкрепят стачката.“, заяви говорителят на летището, като увери, че по 1000 служители и мениджърски екип ще бъдат разположени на терминалите, за да обслужват пътниците по време на стачката.

В изявлението, направено от British Airways, се посочва, че 32 полета на ден ще бъдат отменени поради стачката, която ще приключи на 9 април. Ръководството на летището предупреди пътниците да проверят полетите си, преди да отидат на летището, и помоли пътниците да пристигнат на летището поне 2 часа преди полетите на къси разстояния и поне 3 часа преди полетите на дълги. Летище Хийтроу обяви, че е предложило 10 процента увеличение на заплатите от 1 януари и еднократно плащане от над хиляда паунда в преговори със синдикатите.