София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

134 вече са жертвите от наводненията в Япония

Евакуирани са още 23 000 души

08:16 ч. 10.07.2018 г.Инциденти 15

134 души загинаха при наводненията в Япония, причинени от проливните дъждове. 88 са хората, чието местонахождение все още е неизвестно, съобщиха властите в страната.

Проливните дъждове, които засегнаха югозападните и централните части на Япония, доведоха до наводнения и свлачища и наводниха няколко града. Пълната степен на бедствието все още е неясна. От понеделник вечерта спасителите са успели да извадят от зони от наводнения около 1,8 хиляди души, повече от 11 хиляди души са останали без електричество в над 20 000 домове.

В понеделник премиерът Шиндзо Абе отмени планираното посещение в Европа и Близкия изток, поради ситуацията в южната част на страната. Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС е готов да отложи срещата на върха, насрочена за 11 юли в Брюксел, с участието на Абе и да проведе разговори следващата седмица във връзка със смъртта на хората след наводнението в Япония.

23 000 жители от село Футу в японската префектура Хирошима бяха евакуирани, след като водата, която тече от река Еноки, попадна в къщите по време на разлив, предават местни телевизии.

Фрагментите от дървета, донесени от горната част на реката, пясък и глина, бяха спряни от подпорите на моста, което създава ефекта на язовира, а водата се излива в близките къщи.

Префектура Хирошима беше силно засегната от дъждовете и наводненията, от  края на миналата седмица в Япония.