София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

50% от избирателите твърдят, че са гласували преференциално

Най-голям интерес за избор на кандидат има при "Демократична България"

50% от избирателите твърдят, че са гласували преференциално

Най-голям интерес за избор на кандидат има при "Демократична България"

1 годинаИзбори 2019 13 Боряна Райчева


Близо 50% от избирателите на отминалите вече избори твърдят, че са гласували преференциално, показват електорални профили от екзитпол на "Галъп интернешънъл" към 20.00 часа във вчерашния ден.
 
Според социолозите вероятно част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе те свидетелстват за висок интерес към преференциите.
 
Сред най-големите им почитатели са симпатизантите на коалиция  "Демократична България". Над 70% от техните избиратели са съчетали гласуването си за капртия с употреба на преференция.
 
Макар и не толкова висок, значителен е и дялът на възползвалите се от преференции и в редиците на симпатизантите на  БСП и ВМРО.
 
Според анализаторите ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин. 
 
Сред младите  между 18  и 30 г. ДПС е втора политическа сила, след ГЕРБ и преди БСП. 
 
Сред възрастните БСП остава първа - с вот от 41 на сто сред пенсионерите и 39 процента сред тези на и над 60-годишна възраст въобще.
 
Най-младите привърженици пък са тези на Движението за права и свободи. Привържениците на "Демократична България" и ВМРО също са по-скоро млади.
 
Сред най-образованите "Демократична България" е трета, а не пета, както е в националната картина.
 
Като че ли за първи път БСП не може да покаже лидерство в селата - конкурира се с ДПС и ГЕРБ, коментират още от "Галъп".
 
В София  ГЕРБ води с малко пред БСП и "Демократична България".
 
Според данните на тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последния парламентарен вот са гласували за БСП. Над 80 на сто от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са се разпределили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ /Коалиция за България/.