София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

82-годишен британец е първият човек, ваксиниран с AstraZeneca

"Толкова съм доволен, че получавам ваксината", каза Пинкър
6 сЕвроком 208

Обединеното кралство е първата държава, която ваксинира хората с медикамента срещу коронавирус Оксфорд / AstraZeneca, а министърът на здравеопазването на страната приветства деня като „истински ключов момент“.

Брайън Уилям Пинкър, на 82 години, е първият човек, получил ваксината AstraZeneca в понеделник сутринта.
"Толкова съм доволен, че получавам ваксината", каза Пинкър, след като получи дозата си. Той добави, че е смятан за уязвимо лице заради диализа.
"Ваксината означава всичко за мен, според мен това е единственият начин да се върна към нормалния живот", категоричен е той. 

Дозите на ваксината, одобрени от регулаторните органи на Обединеното кралство на 30 декември, първоначално ще бъдат доставяни в „малък брой болници през първите няколко дни за целите на наблюдението“, преди по-голямата част от дозите да пристигнат в медицинските центрове по-късно през седмицата, съобщи Националната здравна служба (NHS).
Ваксината Oxford / AstraZeneca е по-лесна за транспортиране и съхранение от ваксината Pfizer / BioNTech - която беше одобрена за употреба във Великобритания миналия месец и трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий - което улеснява доставката извън болницата.
Десетки хиляди настоящи и бивши служители на NHS се обучават за ваксинатори, за да подкрепят това, което здравната служба определи като „най-голямата имунизационна програма в историята“.