София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Ало, Ало!": Еволюцията на телефонните измами (ВИДЕО)

Съвети от МВР и експерти
пропускане
5 мЕвроком 127

За измамата са нужни мотивирани измамници, потенциални жертви и слаба предпазливост. Развитието на технологиите все повече улеснява достъпа до потенциалните жертви. Вече е доста лесно и евтино да се организира комуникация с жертвите - било чрез интернет или по телефона. От друга страна, за измамниците не е трудно, да прикриват следите си - например използването на предплатени телефонни карти затруднява идентифицирането на източника на измама.

Разрастването на електронните разплащания (електронно банкиране, кредитни карти и др.) е друг фактор, който предразполага към нарастване на измамите. Като добавим и слабата предпазливост на хората и липсата законодателни разпоредби, които често изостават от новите форми на измами, можем до голяма степен да обясним лавинообразното нарастване на измамите.

За да защитите сами себе си, ето кои са най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда:
Полицейски служители организират специализирана операция за залавяне на телефонни измамници, отправят се призиви към хората да дадат сума с пари, за да бъдат заловени извършителите.

Спешна нужда от операция на близък след възникнал пътен инцидент, токов удар, пожар, авария.
Мним куриер, който носи пратка или документи, които трябва да се получат срещу заплащане.
Промоции на търговски вериги, които предлагат ниски цени на определени стоки, искане на капаро за запазване на климатици, отоплителни уреди и др.

Началникът на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" - гл. инспектор Златка Падинкова алармира, че ако непознат се свърже с вас по телефона и се представи за полицай, друго длъжностно лице ви поиска пари, това със сигурност е измамна схема.

Проблем е и това, че хората, които не са били измамени не считат за нужно да се обадят в полицията за опита за измама. Трудност в доказването е и дистанционния характер на престъплението, защото жертвата, мулето и телефонния измамник нямат физически контакт.

Операцията на територията на България е под ръководството на Специализираната прокуратура и с участието на служители от Главна дирекция "Национална полиция", СДВР и областните дирекции на МВР в Плевен, Велико Търново и Перник. 

Операцията на територията на Румъния е под ръководството на румънската прокуратура Дирекция за разследване на организирана престъпност и тероризъм, с участието на служители на Дирекцията за разследване на престъпленията към Главния полицейски инспекторат.
Съвместните действия са координирани от Евроджъст и Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа СЕЛЕК. 

Пред нас говори Генералният директор на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа СЕЛЕК Снежана Малеева, тя обясни колко е важно международното сътрудничество при подобни операции на полицията.

SELEC е единствена по рода си регионална организация, която обединява усилията на полицейските и митническите служби на държавите от Югоизточна Европа в борбата с трансграничната организирана престъпност, като координира и подпомага своите 11 държави-членки

Румънските власти предадоха на българските съдебни органи задържаните на 10 декември в Букурещ трима български граждани, обвинени за участие в организирана престъпна група за телефонни измами.

Тримата са задържани до 72 часа, а на 19 декември в Специализирания наказателен съд беше внесено искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Психолозите обясняват, че измамниците притежават високо нарцистично чувство и способност да манипулират, която може да се доближи до артистични умения, ориентират се в реакциите на жертвите си и променят своето поведение, за да ги убедят в твърденията си.

Измамниците използват изключително добри комуникативни и манипулативни техники, които им позволяват за много кратко време да извлекат нужната информация, разчитайки на първоначалния шок и повишаването на нивото на тревожността в жертвата.

АВТОР: ИВАНА ИВАНОВА
ОПЕРАТОР: ВЛАДИСЛАВ ТОПЧИЕВ
МОНТАЖ: КРАСИМИР МИНЕВ
РЕДАКТОР: БОРЯНА РАЙЧЕВА