София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Американският сенат разглежда въпроса за импийчмънта на Тръмп

Процесът трябва да започне в сряда
пропускане
4 чЕвроком 221

Aмериканският сенат започва съдебен процес срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, срещу когото беше стартирана процедура по импийчмънт от Камарата на представителите преди около месец за "подбуждане към бунт".

На 6 януари президентът Тръмп призова поддръжниците си да спрат опита за „кражба на изборите“, след което няколкостотин участници в митинг нахлуха в сградата на Конгреса в опит да нарушат заседанието на Камарата и Сената, които одобриха резултатите от президентски избори, спечелени от Джо Байдън.

Последната дума в процедурата за импийчмънт е на Сената, който трябва да осъди или оправдае бившия президент.

Сенаторите ще обсъдят и гласуват във вторник за конституционността на импийчмънта на бившия президент. Конституцията на страната не казва нищо за възможността за импийчмънт на напусналия Белия дом президент. Това е безпрецедентно събитие в историята на САЩ.

Адвокатите на Доналд Тръмп изтъкват два аргумента в негова защита: те настояват, че преследването на бившия президент е противоконституционно и че речта му е защитена с първото изменение на конституцията, което гарантира свобода на словото за американците.

Обвинението в Камарата на представителите гласи, че призивът на Доналд Тръмп за въстание срещу управлението на САЩ е най-тежкото престъпление, извършено някога от президент.

Процесът трябва да започне в сряда, като сенатори ще бъдат съдии, а представителна комисия - прокурори. Решението за осъждане на бившия президент може да бъде взето с мнозинство от две трети, тоест 17 републикански сенатори трябва да гласуват за тази мярка.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!