София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Андрей Райчев: За пръв път след Костов десницата има лидер

Политологът е на мнение, че сравнението с протестите от 2013 и 2014 година е грешка

Андрей Райчев: За пръв път след Костов десницата има лидер

Политологът е на мнение, че сравнението с протестите от 2013 и 2014 година е грешка

28 сПолитика 1518 Боян Марков


"Протестите приличат по-скоро на тези от 2014 година, защото нямат социални искания, а политически - върховенство на закона, прозрачно управление." Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев и допълни:

"Това са все теми, които се поставят на дневен ред поне от 20-25 години. Това са скандали, свързани с корупция, които винаги излизат на дневен ред."

На въпрос относно конфронтацията между президентът и управляващите, политологът Андрей Райчев коментира:

"Разбира се, участието на президента е важно, но това е именно участието на президента. Аз мисля, че картината е малко по-сложна и да го сравняване с 2013 и 2014 година е грешка. В страната има огромно политическо събитие. Еманципира се дясното. Десните имат лидер. За пръв път след Иван Костов, десницата в България има силен лидер, който казва нещо и започват някакви работи да се движат. Прави дребни бележки в малко интервю и променя поведението на своите политически опоненти. Казва се Христо Иванов. Това не е, че просто Христо Иванов е взел властта в дясно. Той наложи този език. Дясното говори друг език. Този език се опитаха да го проговорят по време на битката между Мая Манолова и Фандъкова. Бягат от класиката дясно-ляво."

"Защо дясното в България се спихна? Защото остана на стария език от 90-те години. Всички са комунисти, всички са ченгета, всички са с руснаците и този език ги уби. Затова те се разградиха, получиха серия много слаби лидери и не, че са слаби хората, просто се опитаха постарому.", завърши Райчев.