София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангелов пред депутатите: Ще направя дори и невъзможното, за да се овладее кризата с COVID-19

Здравният министър информира народните представители
2 мЕвроком 353

Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство в момента. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов, който докладва пред депутатите за ситуацията у нас.

Вчера БСП настояха той да се яви в парламента, за да каже каква е пандемичната ситуация в страната.

От думите му стана ясно, че не сме достигнали най-критичния момент- 600 заразени на 100 000. При такава статистика и тогава ще се въведат цели Covid болници и така наречени чисти болници за останалите пациенти. При необходимост ще се създаде национален координационен център.

На 14 място сме в ЕС по заболеваемост, стана ясно още от думите на Костадин Ангелов. По отношение на смъртността сме на седмо място сред членките, стана ясно от думите му. Министерство на здравеопазването е предприело действия за обезпечаване нуждите от ремдесивир. На второ място сме по нисък дял на медицински страни в ЕС след Гърция.

Наблюдава се засилено търсене на антибиотици и презапасяване сред населението. Няма недостиг на антибиотици в страната, според министър Костадин Ангелов.

60 000 дози ще предостави на аптечните мрежи роден производител. Иначе има аналогични медикаменти в аптеките на тези, с които хората се презапасяват. Няма да ви лъжа: време е за обединение, каза Ангелов. Думите под герба: Съединението прави силата, не са просто някакви слова, подчерта здравният министър. Ще направя дори и невъзможното, за да се овладее тази ситуация, подчерта той. Ще е трудно, но ще успеем, заяви Ангелов, като според него с малки крачки ще спечелим битката с коронавируса.