София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Антоанета Цонева: 22-годишният закон за българите в чужбина не изпълнява целите си

„В него липсва финансов механизъм и материална обезпеченост на политиките, насочени към българите зад граница“, заяви тя
6 сПолитика 251 Христина Владимирова

„22-годишният закон за българите в чужбина не изпълнява целите си“, каза Антоанета Цонева. 
 
„Тази седмица в Kомисията за политиките за българите извън страната проведохме обществено обсъждане на изготвената от Националния център за парламентарни изследвания оценка за въздействие на Закона за българите, живеещи извън Република България“, съобщи тя. „Основният извод от представения доклад е, че 22-годишният закон за българите в чужбина не изпълнява целите си. В него липсва финансов механизъм и материална обезпеченост на политиките, насочени към българите зад граница“, заяви Цонева. Тя информира, че „няма правилник за прилагането на закона“, както и че „сънародниците ни в чужбина не са удовлетворени от закона и от подкрепата от България“. 
 
„Само частично са изпълнени целите на закона, главно по отношение на образователна и културна дейност, но и това не се дължи на механизмите от закона. Не е изпълнена целта на закона за приобщаване на българите в чужбина към държавния и обществено-политически живот в България, включително чрез децентрализирано финансиране на инициативите“, обясни депутатът от „Демократична България“. 
 
„Ще работим за това да бъде избран представителен орган на сънародниците ни зад граница. Ще обсъдим и дали да се поправя действащият или да се пише изцяло нов закон за българите в чужбина“, заяви Цонева. 
 
Тя обеща, че българите извън страната ще имат същия достъп до административни електронни услуги, каквито има всеки български гражданин, намиращ се на територията на страната. По думите ѝ това ще стане възможно с въвеждането до края на годината на електронната идентификация.
 
„Резултатите от приложението на закона са непрозрачни“, каза в заключение Антоанета Цонева. 
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!