София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Арест за свалилия украинския самолет

176 души на борда на летателната машина загубиха живота си
пропускане

Арест за свалилия украинския самолет

176 души на борда на летателната машина загубиха живота си

4 месецаПолитика 31 Златина Петкова


Лицето, свалило украинският самолет близо до Техеран, вече е арестувано, като предстои срещу него да започне наказателен процес, информира външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

В интервю за списание Spiegel Зариф заяви: „Това беше трудна ситуация в трудно време. На други би им трябвало много повече време. Преди почти  32 години САЩ свалиха ирански пътнически самолет. Към днешна дата те все още не са се извинили официално. Американският военнослужещ, отговорен за това даже получи медал, докато иракчанинът, който свали украинския самолет, сега е в затвора.“

Външният министър на Иран допълва, че на правителството в страната са му били необходими само три дни, за да признае отговорността си за случилото се.

Припомняме, че полетът на Boeing 737 на украинските авиолинии се разби малко след излизането от летището в Техеран на 8 януари тази година. При инцидента смъртта си намериха всички 176 души на борда му: 167 пътници от Иран, Украйна, Канада, Великобритания, Германия, Швеция и Афганистан, както и  деветима членове на екипажа.