София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Арестуваха охранител в училище във Враца, карал деца да скандират „Да живее Македония“

Когато едно от децата му отвръща „Да живее България“, охранителят му отговаря „Ще те пребия“

10 дниОбщество 16 Марияна Стойчева

Задържаха охранител от врачанското училище „Никола Войводов“ за антибългарски призиви и коментари в учебното заведение.

На видео, което се разпространява в социалните мрежи, се вижда как мъжът снима ученици и ги призовава да скандират "Да живее Македония”.

Когато едно от децата му отвръща „Да живее България“, охранителят му отговаря „Ще те пребия“.

Портиерът се е пускал на живо в TikTok, снимал е ученици, както и персонала на училището. Нарича децата отродени. Използва квалификации като турко-монгол и българо-фашисти. Всички коментари са под формата на смях.

По думите на директора на средното училище Снежанка Каменова самата тя разбрала за случващото се в неделя по обяд.

„Нашият служител, портиерът Петков, си е позволил да заснеме нерегламентирано ученици, без разрешението на родителите им. Заснел е колеги, без тяхно знание и е предавал на живо от своето работно място, което е в абсолютен разрез с трудовата дисциплина и етичния кодекс за работа с деца и ученици“, допълни Снежанка Каменова.

Във видеата охранителят си позволил да заснеме и учители, без тяхно знание. По думите на директор Каменова две от учителките по История твърдят, че не са знаели, че някой ги записва. Те са си изпълнявали служебните задължения. Били са във фоайето, а той им е задавал въпроси свързани с исторически факти.

„Този човек е служител от близо година и половина при нас. Той постъпи със съвсем редовни документи. Беше пуснал в портиерната силна музика, за което през октомври беше санкциониран със забележка, но оттогава не сме имали никакви забележки към него“, поясни още директор Каменова.

Тя добави, че поради тежестта на инцидента най-вероятно служителят ще бъде освободен от работа.