София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Асен Балтов: Повече от хората прекарват леко COVID-19 след ваксинация

Коментар на директора на “Пирогов”
1 мЗдраве 294

Ако третата вълна се беше случила миналата година по това време, щеше да бъде не само като в Индия, а два пъти по-зле. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

„Когато има над 700 лични лекари, както при Столичната РЗИ, не може в рамките на 3 часа да бъдат раздадени ваксините на над 700 човека. Има известно напрежение между самите лични лекари, както и към нас, защото те смятат, че ние им взимаме техните дози, но те нямат възможност да направят толкова много ваксинации, колкото се правят в болниците. Вчера в „Пирогов“ са направени 842 дози, но това се прави от 5 екипа, а това е сериозно количество. Ние не сме против личните лекари, но ако искаме да има масова ваксинация, това трудно може да стане само през личните лекари. Затова тези ваксинационни пунктове и „зелените“ коридори имат своето значение“, посочи Балтов.

„Повече от хората прекарват леко COVID-19 след ваксинация. Повечето хора казват, че благодарение на това, че са ваксинирани са го преболедували много по-леко“, заяви той..

„Крайно време е да разберем, че не можем да държим повече по този начин нещата. Трябва да има внимание. Ако някой иска да се весели, нека да ходи в нощни заведения и казина, но трябва да се спазват мерките. Всичко вече е толкова познато, че каквото и да кажем, няма значение. Който иска и знае и слуша, го прави, а който не иска, не можем по никакъв начин на го накараме“, добави Балтов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!