София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

АВСТРИЯ: Ветото на София за Шенген остава!

Нехамер коментира, че все още има пречки България и Румъния да се присъединят към пространството без граничен котрол

53 сЕвропейски съюз 847 Петър Дучев

Ветото за Шенген остава в сила за България и Румъния. Това потвърди австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от Kronen Zeitung.

Той повтори вече познатата си позиция. "Границите не се охраняват добре", подчерта още веднъж Нехамер и допълни, че „докато системата на ЕС за убежище не работи, ветото остава“.

Дори да се постигнат успехи на срещата на върха на ЕС за миграцията, канцлерът няма намерение да се откаже от ветото върху присъединяването на София и Букурещ към Шенген.

„Ако Германия е на мнение, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген, то Берлин също трябва да спре граничния контрол с Австрия“, уточни Нехамер.

World Today News припомня, че по време на срещата си с премиера Гълъб Донев през януари канцлерът акцентира върху системния проблем на Шенгенското пространство. "Тези граници трябва да се пазят. Имаме голям проблем с нелегалната миграция", посочи Нехамер.
В Австрия има над 100 000 молби за убежище. 75 000 са за първи път и тези мигранти са преминали през европейските граници.

"Работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички шенгенски критерии. С подкрепата на Унгария и с подкрепата на всички наши европейски партньори от Европейския съюз ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година. Задържането на България и Румъния извън Шенген означава икономически загуби не само за България, но и за целия ЕС", напомня World Today News думите на Радев след срещата му с унгарския му колега Каталин Новак през февруари.