София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Байдън осъди "скандалната" забрана за шестседмичен аборт във Флорида

Американският президент пусна предизборна реклама срещу Доналд Тръмп

11 дниПолитика 4 Васил Василев

Американският президент Джо Байдън нарече „екстремно“ решението на Върховния съд на Флорида, с което се забранява 15-седмичният аборт в щата и задейства още по-рестриктивна политика.

„Вчерашното екстремно решение поставя отчаяно необходимата медицинска помощ още по-недостъпна за милиони жени във Флорида и в целия Юг“, заяви Байдън.

„Съдът не само потвърди текущата забрана на Флорида жените да могат да правят свой собствен репродуктивен избор, но вероятно ще задейства още по-екстремния закон на губернатора ДеСантис, който би попречил на жените да получат грижи, преди мнозина дори да разберат, че са бременни“, продължи той. 

Байдън предупреди, че ограниченията на Флорида за достъп до аборти, подобно на тези, приети в други щати, „отнемат свободата на жените да вземат свои собствени решения за здравеопазване и заплашват лекарите със затвор само за предоставяне на медицинските грижи, които са били обучени да предоставят“.

Президентът отбеляза, че съдебното решение одобри мярка за гласуване, която ще защити достъпа до аборти, ако гласоподавателите я приемат през ноември, давайки шанс на жителите на Флорида да изразят мнението си по въпроса.

„Ние оставаме непоколебими в ангажимента си да защитаваме репродуктивната свобода във Флорида и в цялата нация и ще продължим да призоваваме Конгреса да приеме закон, възстановяващ защитата на Роу срещу Уейд във всеки щат“, каза Байдън.

Решението на съда във Флорида, постановено в понеделник, бележи последната шокираща вълна в борбата за достъпа до аборти след решението на Върховния съд от юни 2022 г., което отмени Роу срещу Уейд.

Решението означава, че ще бъде задействана отделна шестседмична забрана, която ще влезе в сила на 1 май - забрана на абортите в момент на бременност, преди много жени да разберат, че са бременни. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис (R) подписа шестседмичната забрана миналата година, точно преди да обяви кандидатурата си за президент.

Дори с 15-седмична забрана, Флорида се превърна в убежище за жени, които искат аборт от други щати с още по-строги закони, така че промяната в политиката ще се усети в целия Югоизток и извън него, тъй като притокът на пациенти натоварва извън- държавни клиники за аборти. Сега Вирджиния е единственият щат в Юга, който позволява аборт след първия триместър.

Абортът е основен мотиватор за гласоподавателите на Демократическата партия през почти две години, откакто решението на Върховния съд отмени федералното право на достъп до аборти, а Байдън и кампанията му го използваха като обединяваща сила в срещата с бившия президент на общите избори през ноември Тръмп.

Кампанията на Байдън пусна реклама във вторник след решението в Съншайн Стейт, като се фокусира конкретно върху коментарите на Тръмп, приписвайки си заслугата за прекратяването на Роу срещу Уейд чрез назначаването на три консервативни решения на Върховния съд.

„Доналд Тръмп не вярва на жените. Аз вярвам“, казва Байдън в рекламата, която ще бъде излъчена в щати на бойното поле по национални кабелни и местни предавания и кабелна телевизия и по време на предавания, включително „Saturday Night Live“, „The Voice“ и „Американски идол“.