София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

БЕЗВЪЗМЕЗДНО: Япония дава 500$ млн. на Украйна

Премиерът Фумио Кишида посети изненадващо Киев

19 сВойна 337 Николай Парашкевов

Япония предоставя безвъзмездна финансова помощ на Киев от 470 млн. долара за енергийни и други нужди и още 30 млн. долара за несмъртоносно военно оборудване.

Това обяви японският премиер Фумио Кишида след изненадващата си визита в украинската столица.

Той покани Володимир Зеленски да присъства чрез видеоконферента връзка на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Страната на изгряващото слънце през май.

Пътуването на Кишида съвпадна с държавното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия.

В отговор на пътуването на Кишида руското Министерство на отбраната съобщи във вторник, че два от стратегическите му бомбардировачи са прелетели над Японско море в продължение на повече от седем часа.

„Разговорите ни с г-н Кишида бяха доста ползотворни. Важно е да се отбележи, че това посещение се случва по време на мандата на Япония като ръководител на Г-7, ръководител на седемте големи демокрации. Япония изрази готовност да се включи в усилията ни за възстановяване, да бъде лидер в тези икономически и инфраструктурни процеси. Но също така днес видях съвсем конкретна готовност на Япония да работи с нас за още по-голяма мобилизация на света за защита на световния ред от агресия, за защитата му от руския терор”, каза Володимир Зеленски.