София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Богдан Кирилов: 9 са сигналите за летален изход след ваксинация, при нито един няма такава връзка

Подадени са 3900 сигнала за нежелани реакции
14 сЗдраве 2036 Николай Трифонов

„Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу коронавирус, но при нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка“. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в ефира на БТВ.

Той съобщи, че до момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани реакции, като голяма част от тях са описани в кратката характеристика на препаратите.

„При смъртните случаи те са в различна възрастова група, с различни придружаващи заболявания. Има и 6 случая, за които е установено, че между първа и втора доза е настъпило инфектиране с Covid-19“, каза Кирилов.

Относно поставянето на бустерни дози Кирилов допълни, че всички регулатори са категорични за ползите от трета доза, въпреки че от Световната здравна организация предупредиха, че не бива да се прекалява с поставянето на бустерни дози.

„Единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки. Стратегията на здравните власти потвърждава необходимостта от прилагане на ваксините при максимален брой хора, за да се ограничи разпространението на заразата“, заяви Кирилов.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!