София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Боршош пред съда: Превърнахме НДК от сграда за партийни конгреси в културен и духовен център

Последни думи преди решението на съда
1 мКрими 283

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош и бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев с последни думи пред съда.  Двамата са обвинени в нецелесъобразно похарчени почти три и половина милиона лева.

Прокуратурата твърди, че парите са давани за ненужни адвокатски услуги, след като НДК има юристи на щат.  Обвинения са повдигнати и за сключени неизгодни рекламни договори.

Разследването тръгна след сигнал на ДАНС за неправомерно използвани пари за ремонта на НДК във връзка с европередседатеството на България. По делото бяха разпитани няколко бивши министри - Лиляна Павлова, Вежди Рашидов, Деница Златева и Томислав Дончев.

Днес в съда подсъдимите каза последните си думи преди произнасянето на присъдата:

"Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я и изпълнявал на най-високо професионално ниво. Не трудностите са големият ми проблем. Напротив. Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн.лв. допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата. Големият проблем дори не са и несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, това ще оставя да лежи на тяхната професионална съвест. Големият проблем не е, че обвиненията се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от мен служители. Те бяха част от система, която в държавните институции се допускаха хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения. Една система, която ние успяхме за разбием. Големият проблем е че тези обвинения спряха работата на един изключителен екип. Екип от хора, които работиха отдадено за държавата си и развиваха културата като върховна ценност. В това бездуховно време ние в НДК показахме, че е възможно, когато си вършиш работата честно и всеотдайно, че можеш да променяш държавата си и ние я променихме. Десетките награди са дори най-малкият пример за правилният начин, по който ръководихме НДК. А най-добрият пример е огромната подкрепа на културната ни общност. Позволете ми да ви честитя празника. Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности. Аз искрено вярвам във вашия професионализъм и чест, във вашата безпристрастност и затова съм убеден че ще бъда оправдан по всички обвинения.". Това заяви подсъдиият по делото Мирослав Боршош.

Кръстев: Не съм извършил това, в което съм обвинен, не съм принуждавал никой да извърши нещо против волята му, и това се доказа по делото.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!