София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Боршош предлага: Компенсацията за неприети в детска градина деца в София да стане 650 лв.

Зам.-кметът на София обясни какви нови критерии ще бъдат внедрени

Строят се детски градини в София, но не винаги се строят там, където трябва, поради обективни причини. Но строителството на детски градини не винаги може да реши проблемът с местата за децата в София. На места, на които има концентрация, няма как да се намери лесно решение. Трябва да кажем какво е решението тази година и какво ще бъде следващото. Това каза зам.-кметът на София Мирослав Боршош в ефира на БиТиВи.

"Аз съм от 10 дни на този пост и слушаме едно и също. Но трябва да се обяви нова реформа и ето каква е тя: Предишното правителство обяви 299 лв. за всеки, който не е влязъл в детската градина. Има 6 критерии, които са ужасно сложни, но ние ще променим наредбата от днес. Ние се нуждаем от решение още тази година. Общината отделя 310-330 лева за всяко дете в детска градина. Аз предлагам тези пари отново да стигнат до родителите. Общината ще отдели един пакет, който да стигне до хората, чиито деца не са приети в детска градина", обясни той.

"1,9 млрд е бюджетът на Столичната община и ако ние не успеем да подкрепим родилите, които искат да искат да има място за техните деца, не виждам смисъл. Започваме много сериозен разговор с политическите сили. Към момента пък когато не си приет в детска градина, се предлага съседен район, който е абсолютно неадекватен. Представете си, че сте в кв. Младост, а после ви се представи "Панчерево", така понякога може да ви се предложи детска градина на 35 км. от вашето жилище", каза още Боршош.

"Предлагам, пъкетът да стане 650 лв.  и да стигне до родителите още тази година. Политическите сили искат оставка за 10 000 деца, които са извън системата. 14 000 са, защото триста и няколко хиляди посещават частни детски градини. За няколко групи хора се търси решение", коментира той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!