София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бракониери убиха черния лешояд Ултрон, дарен на България от Белгия

Видът е включен в Червената книга на Р. България

Бракониери убиха черния лешояд Ултрон, дарен на България от Белгия

Видът е включен в Червената книга на Р. България

2 сКрими 2198 Галин Тозев


Черният лешояд Ултрон, прострелян в Кърджалийско от бракониери, е починал, съобщи националната природозащитна организацията "Зелени Балкани". Той беше дарен на България от белгийски зоопарк по Европейската програма за размножаване на черния лешояд. Целта беше да допринесе  за завръщането на застрашения вид в  България.

Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел, а експерти от Фонд за дивата флора и фауна следяха ежедневно състоянието на величествената птица. Ултрон отиде да зимува в гръцката част на Източните Родопи, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. 

През пролетта лешоядът се насочва обратно към България, но заради лошото време се приземява в Кърджалийско, където е застрелян от бракониери. Сателитният предавател на птицата сигнализира, че нещо не е наред и специалистите откриват Ултрон окървавен. 

Птицата е настанена за интензивно лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред. За жалост не успяват да спасят птицата и величественият Ултрон загива преди да успее да навърши година. 

Черният лешояд е консервационно значим вид, включен в Червената книга на Р. България.

За случая са уведомени РИОСВ-Хасково и ОП-Кърджали и по случая се води разследване.