София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

БСП напусна пленарната зала

От опозицията не са съгласни с промените в законопроекта за извънредно положение

БСП напусна пленарната зала

От опозицията не са съгласни с промените в законопроекта за извънредно положение

2 месецаПолитика 10 Боряна Райчева


БСП напусна пленарната зала. От опозицията не са съгласни с промените в законопроекта за извънредно положение.

Парламентът трябваше да обсъди и гласува на първо четене днес законопроекта за мерките по време на извънредното положение. В дневния ред на парламента е и проектът за въвеждане на мораториум върху срока за плащане на битовите сметки, внесен от БСП.

Законопроектът за извънредното положение, внесен от ГЕРБ, включва девет противоепидемични мерки, свързани със забраните за посещения на всички видове масови мероприятия, за командировки в страната и в чужбина. Предвижда се спиране на запори и срокове по висящи дела и се уреждат завишени санкции при нарушаване на карантина.

В законопроекта са предвидени затвор до три години и глоба от хиляда до 10 хиляди лева за телефонни измами и фалшиви новини за разпространението на заразна болест.

В текстовете се регламентират и начините за ползване на платен или неплатен отпуск в условията на извънредно положение и се увеличава срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с шест месеца.

Депутатите трябваше да обсъдят и проект на решение, внесен от БСП, в който се предлага до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение, да се наложи мораториум върху спирането на подаването на тока, парното, водата и телекомуникационните услуги и да се спрат сроковете за плащане на сметките.

В мотивите си социалистите посочват, че мораториумът ще осигури минимално спокойствие на онези български граждани, които ще загубят доходите си заради ограничителните мерки.