София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЧАСТИЧНА СПРАВЕДЛИВОСТ: Гръцкият съд осъди двама души за убийството на Тоско Бозаджийски

Присъдите могат да се обжалват в десетдневен срок
49 сПравосъдие 262 Николай Парашкевов

Съдът в Солун осъди на 7 години затвор 29-годишната жена, която с автомобила си прегази българина Тоско Бозаджийски.

Председателят на фенклуба на Ботев Пловдив загуби живота си на 5 януари 2020 година след спречкване с фенове на местния гранд ПАОК.

Седем години и половина затвор получи и 49-годишен мъж, за когото съдът прие, че е основният организатор на сблъсъците.

Близо два месеца и половина след началото на процеса в Солун днес съдът произнесе осъдителни присъди за виновните, прегазили с кола и пребили Тоско Бозаджийски.

"За нас удовлетворението не минава през присъди и такива работи, тъй като Тоско няма да го върнем. Тези хора убиха сина ми, лично за мен наказанията трябва да са съвсем други. Това е максималното, което могат да получат точно за това обвинение", заяви Георги Бозаджийски, баща на Тоско.

"Чувстваме се удовлетворени от това, че след толкова усилия, след толкова дълъг процес, в крайна сметка се разбра, че става въпрос за престъпна дейност, която няма как да бъде оставена без наказание", заяви адвокат Константина Харизанова.

Изненадващо по време на самия процес гръцката прокуратура е опитала да промени първоначалното обвинение на 29-годишната водачка.

"Прокурорът предложи третата обвиняема, която е водачката на превозното средство, да не бъде осъдена за убийство, а за убийство по непредпазливост, т.е., че става въпрос за произшествие, за небрежност", каза адвокат Константина Харизанова.

49-годишен мъж, за когото е доказано, че е собственик на автомобила и приятел на виновната шофьорка, получи седем и половина години затвор.

Други петима от обвинените бяха осъдени на 4 години и половина лишаване от свобода заради участие в сблъсъците.

Съдът не призна доказателствата за нанесени телесни повреди, тъй като нито един от обвинените за побоя не е бил разпознат от свидетелите.

"Не знам дали съм в позиция да коментирам, това са преценили за момента, ще видим след обжалванията на втора инстанция какви ще бъдат окончателните присъди и тогава мога да направя някакъв коментар, защото в момента всичко подлежи на промяна", заяви Александра Бозаджийска – майка на Тоско.

Присъдите могат да се обжалват в десетдневен срок.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!