София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЧЕРНИЯТ ПЕТЪК В САЩ ЗАПОЧНА ОТ СНОЩИ

ОЧАКВА СЕ ПОВЕЧЕ ОТ 140 МИЛИОНА АМЕРИКАНЦИ ДА ПОХАРЧАТ СРЕДНО ПО 300 ДОЛАРА
7 годиниОбщество 26 Боряна Райчева

Черният петък в САЩ започна още от снощи. От трапезата за Деня на благодарността американците се втурнаха да пазаруват с внушителната отстъпка в станалия вече традиция ден на намаленията.

С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби. Много магазини отварят врати в полунощ и дори преди това, когато пред тях вече са се събрали тълпи купувачи, които не искат да изпуснат възможността да пазаруват на необичайно ниски цени. Преди в Деня на благодарността - последния четвъртък на ноември - магазините в цялата страна затваряха, за да могат семействата да се съберат за празника край трапезата, а не пред касите. Вече големите магазини се борят с конкуренцията, като започват разпродажбите все по-рано. Много търговци решиха да не се ограничават с "Черния петък", а да удължат срока на намаленията под формата на "Черен уикенд" до понеделник. Той обаче също не е обикновен, а "киберпонеделник", и е най-натовареният ден в годината за интернет магазините.
Според Федерацията на търговците на дребно в САЩ тази година през "Черния петък" и следващите го почивни дни магазините ще бъдат посетени от повече от 140 милиона американци, като всеки от тях смята да похарчи средно по 300 долара. Тази година в навечерието на "Черния петък" в социалните мрежи се появиха призиви той да бъде бойкотиран в знак на протест срещу решението на съдебните заседатели полицаят Дарън Уилсън, застрелял невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август, да не бъде съден. Все пак обаче денят на намаленията възниква именно за да увеличи потреблението и да съживи икономиката на страната, в момент, в който тя е пред колапс и едва ли подобен бойкот ще може да се отрази на очакваните покупки.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!