София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Д-р Александър Симидчиев: Ако мерките се изпълняват, няма да имаме пета вълна

“Има значение каква маска използваме”
36 сЗдраве 220 Мирослав Митков

“Омикрон” се разпространява по познатия ни начин. Напълно доказано е, че се разпространява повече - около 5 пъти по-заразен е от “Делта” варианта. В мерките за предпазване от него обаче няма нищо различно от това, което сме правили досега - маски, социална дистанция и хигиена. Няма нещо различно, което да трябва да правим, просто трябва да изпълняваме мерките. Ако досега ту изпълняваме, ту не изпълняваме мерки, би следвало, ако имаме малко разум в общността, всички да започнем да ги изпълняваме. Ако мерките се изпълняват, няма да имаме поредната пета вълна”.

Това каза в интервю за ФАКТИ д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни и вътрешни болести и бъдещ народен представител в 47-мото Народно събрание.

“Има значение каква маска използваме”, посочи той. “Стандартните хирургични маски намаляват пренасянето с около 15 до 20%, ако се носят правилно - тоест ако покриват и носа, и устата, а около носа е прищипана с малкото железце. По-добрият вариант са т. нар. високоефективни маски - FFP2 и FFP3. Това са маски, които филтрират голяма част - 95%, от фините частици с размер под 2,5 микрона”, каза още д-р Симидчиев.

“Има хора, които говорят, че вирусът бил по-малък и затова нямало смисъл от маска - това фактически е така, но на практика не. Голямата част от това, което ни заразява, е в малки дребни влажни капчици, които излизат от дихателната ни система. Вирусът не плува самостоятелно във въздуха, той е включен в малки парченца секрет, които излизат от дихателната ни система и именно тези парченца се прихващат от маската. Когато намалим броя на тези частици в заобикалящата ни среда, заразността намалява. Маските FFP2 и FFP3 намаляват съответно 95 и 99% от фините частици и съответно намаляват заразността с около 40%. Ако и двете страни носят маска - и здравият, и болният, процентът е значителен - около 70% намалява възможността от заразяване. Тоест носенето на маска е ефективна мярка за недопускане на заразяване. В здравни заведения например се ходи с FFP2 маски”, обясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!