София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Д-р Кателиева: Безотговорно е в пик да се разхлабват мерките

"Пациенти трябва да чакат за легла"
1 мПолитика 178 Мирослав Митков

Смените ни са по-кошмарни от ноември миналата година, защото имаме повече пациенти. Заразяват се колеги, които са с ваксини или са прекарали заболяването, защото се е случило отдавна и вече нямат антитела.... Повече от безотговорно е при пик на пандемия при нас да се говори, че всичко е наред и да се разхлабват мерките... Това е гавра с труда ни.

Това заяви председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Катeлиева пред БНР.

Пациенти трябва да чакат за легла. Не знам от къде идва заключението на здравния министър, че имало 74% незаети легла. Може би те са без оборудване за кислород. Гавра с труда ни е да казваш, че имало легла, а в същото време търсим къде да назначим пациенти, каза още д-р Кателиева.

Тя допълни, че има случаи, в които лични лекари лекуват понякога бъбречна криза по телефона с медикаменти за коронавирус. Д-р Кателиева е възмутена от „бодряшките констатации“, заради които се разхлабват мерките. „Най-страшното е, че влизаме в безвремие. Идват избори и на новия министър ще му трябват поне 2 седмици да се ориентира, докато ние ще приемаме заблудени пациенти, които са повярвали, че пандемия няма, каза още лекарят.

Пациентите с COVID-19 постъпват в болница с дихателна недостатъчност, за тях е нужно легло за кислородотерапия. А какво правим с пациентите с тежка клиника, които са с отрицателни тестове? ... Лавината от болни пациенти върви с лавина от такива, които са с усложнения след прекаран COVID-19, от такива, които месеци наред не са посещавали личен лекар. Всичко това се стоварва върху нас и трябва да се опитаме да огреем навсякъде. И накрая се прибираш вкъщи и чуваш по новините, че се разхлабват мерките..., заяви д-р Кателиева.

Страшно е да изпадаш в ситуация да избираш на кого да помогнеш и на кого - не... Влизаме в период на безвремие. Предстоят избори. Тепърва ще се съставя парламент, правителство. Новият министър, който и да е той, няма да може веднага да влезе в ролята си. Ще трябва време да се ориентира в ситуацията и да разбере, че заповедта от 1-ви април е кардинална грешка, и че трябва да я отмени. През това време ще сме принудени да приемаме лавината от пациенти, част от които са били заблудени, че всичко е наред, допълни тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!