София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Д-р Симидчиев: Идва сезонът на алергиите, да не ги бъркаме с COVID-19

По думите му алергиите не са рисков фактор за заразяване с COVID-19

Д-р Симидчиев: Идва сезонът на алергиите, да не ги бъркаме с COVID-19

По думите му алергиите не са рисков фактор за заразяване с COVID-19

1 месецЗдраве 8 Мирослав Митков


Навлизаме в сезона на цъфтежа. Около 20% от хората в България имат алергии, които могат да се сгрешат с вирусна инфекция. Симптомите са подобни на тези при коронавирус, но няма температура. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Важно е човек да следи симптомите си и да мисли от гледна точка на епидемиологичния риск - какво се е случило преди появята на тези симптоми, срещал ли се е с хора с висока температура?", обясни още пулмологът.

По думите му алергиите не са рисков фактор за заразяване с COVID-19.

"Маските са ефективни. Те могат да предпазят и от полените, ако се използват правилно, и да намалят оплакванията", посъветва още д-р Симидчиев.

Ако не се подходи с правилно подредени мерки и не се постъпи интелигентно, възможно е у нас да има втори пик, категоричен беше пулмологът.

Д-р Симидчиев препоръча еднократните маски да се сменят в зависимост от интензивността на ползване, което може да е между 2 и 6 часа.

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенете на предпазни средства предпазва.

Според него, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.