София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Да купиш пеевски медии е все едно си придобил запушена тоалетна"

Източник: Фрог нюз
7 мЕвроком 528

Да купиш пеевски медии, е все едно да придобиеш задръстена тоалетна на пъпа на града – хем не става за ползване, хем смърди и сее зарази. Така някои анализатори описват сделката, при която „Юнайтед груп“, които купиха Виваком и са в процес на придобиване на ”Нова Броудкастинг Груп”, щели да купят и вестниците на депутата от ДПС. Става въпрос за ”Телеграф”, ”Монитор”, ”Политика”, ”Меридиан мач” и ”Борба”.

„Юнайтед груп“, основателят на компанията Драган Шолак и директорския борд нямат нито един логичен аргумент за подобно действие, смятат експерти. Изданията гълтат огромен ресурс за издръжка и никой сериозен бизнесмен не би се заинтересувал от тях. Но не това е най-важното. Пеевските медии са известни с яростната пропаганда срещу всички опоненти на властта и със сервилното отношение към Бойко Борисов, Иван Гешев и Ахмед Доган. Да си купиш подобни издания е прострелване, но не в крака, а в главата. Затова трябва да се търсят някакви други, различни от бизнес мотивите.

Една от версиите е пране на пари. На много пари.

Пеевски плаща голяма сума на „Юнайтед груп“, за да „купи“ изданията му. Парите се прехвърлят през верига от офшорки; новите собственици получават своето, а Пеевски официализира пари с неясен произход. Не твърдим, че е така, но този тип сделки са отдавнашна практика и не са български патент. С тази разлика, че където й да е по света, случи ли се нещо подобно, властите започват безмилостно разследване. Тук институциите и прокуртурта „охраняват“ сделката. Срещу какво – всеки може да поразсъждава.

За Пеевски ползата е ясна: изпира едни пари и замита – или поне се опитва да замете – следите на мътно финансиране години наред.  

Въпросът е, защо фирма от такъв ранг, с изградено име и авторитет, рискува да попадне в полезрението на международни служби, както и да сложи петно на името си… Дали нещо и е обещано в замяна? Какво може да е то, че да изкуши в такава степен купувачите?

Подобна е ситуацията и с купуването на „Нова Броудкастинг Груп“. Експерти нямат логично обяснение как братя Домусчиеви са купили преди година Нова тв с присъдружните медии за 185 млн евро, а сега „Юнайтед груп“ дава за същия продукт между 250 и 300 млн евро. Качеството ли се е повишило или пеевските медии, набутани в сделката са вдигнали цената? Смешно е дори да си го помисли човек.

Възниква въпросителната, дали и в този случай не става дума за пране на пари? Въпросителна, не твърдение. Можеше подобни съмнения да не съпровождат сделката, ако имахме работещи институции и прокуратура. Имаме ли?

А сега си спомнете, как „Пеевски поздрави българите за Гергьовден“. Това бе заглавието на всички негови и контролирани от него медии в навечерието на 6 май. Не се учудвайте, ако утре ни зарадват с: „Пеевски поздрави българите за Коледа и Нова година“.

Пеевски от години изглежда галеник на Съдбата - каквито и разкрития да се направеха за далавери и разправа с неудобни нему, все се измъкваше сух, дори с огромни печалби. Напоследък обаче все по-често се чува, че щял ад получи честитки от американски разследващи органи и съд. Това със сигурност ще вгорчи ужасно сърмичките, постните чушки, баклавата и пълнената пуйка, които вече си представя на празничната трапеза…

Д-р Димитър Попкутуев

Източник: ФРОГНЮЗ