София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Да спасим най-старото действащо кино у нас

Над 60 000 лева струва ремонтът на покрива столичното кино “Влайкова”
пропускане
8 чКултура 597 Златина Петкова

Ако поне веднъж сте минавали през живописната столична улица “Цар Иван Асен II”, то няма как да сте пропуснали цветната табела с надпис кино “Влайкова”. И, ако сте от хората, за които другото име на случайността е любопитство, то сигурно сте прекрачвали прага, за да послушате как някои чете свои стихотворения, докато отпивате от чашата си с ароматен  чай, седейки в салона. А ако сте от онези  наистина редки късметлии, които наистина се доверяват на живота, може би за час или два сте слушали звука на киномашината, докато на екрана се е прожектирал животът, за който винаги сте мечтали.

Зад цялото това вълшебство обаче стои историята на една смела и силна жена. Става дума за Мария Влайкова - трета съпруга на известния български поет Тодор Влайков. През далечната  1926 година тя решава да дари средства и с тях да създаде уютния киносалон.  Той  е застроен на площ от 330 m2, има 400 седящи места, сцена, както и четири малки гримьорни. Планиран е и втори етаж, предназначен за читалище. Тази идея е реализирана, когато през 1945 г. вторият етаж е отдаден на читалище „Антон Страшимиров“. За строежа двамата съпрузи ипотекират дома си и натрупват сериозни дългове. 

В края на 1925 г. Мария Влайкова съобщава на Министерство на народното просвещение, че желае да предостави безвъзмездно салона. Дарението оформя със завещание, а условието е след смъртта ѝ киното да бъде притежавано от културното министерство. През годините обаче съществуването на салона множество пъти е било поставено пред различни изпитания, така е и днес. 

В момента покривът на киното е в много лошо състояние, като се нуждае от спешен ремонт, струващ около 60 000 лева. От дарения ръководството на салона и читалището към него са събрали около 7 000 лева.  Принципал на читалището, стопанисващо киното, Министерството на културата, откъдето обаче са заявили, че не могат да помогнат.

Освен сумата за ремонта е нужна и жива сила, с чиято помощ да бъдат изнесени всички боклуци от тавана, събирани десетилетия. За тази цел около доброволци ще се включат в разчиставнето тази събота на 15 май. Всеки желаещ да помогне, би могъл да се присъедини.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!