София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дания взе политическо решение за „Северен поток 2“

Транзитът все пак ще мине през териториалните води на страната

Дания взе политическо решение за „Северен поток 2“

Транзитът все пак ще мине през териториалните води на страната

8 месецаПолитика 11 Боряна Райчева


Всички политически въпроси на Дания за полагане в изключителната й икономическа зона на газопровода „Северен поток-2“ бяха премахнати. Това съобщи вестник „Известия“, позовавайки се на източници, запознати с напредъка по проекта.

„Появиха се политически моменти, когато заявката засягаше датските териториални води. На този етап каквото можеха да затегнат, затегнаха. Тя беше отхвърлена в края на юни “, каза източникът. Той подчерта, че към момента остава да бъдат уредени само административните въпроси.

По-рано председателят на съвета на директорите на "Газпром" Виктор Зубков заяви, че Дания няма да може да отмени изграждането на "Северен поток-2". Той обясни, че ако страната не издаде разрешение за полагане на тръби в своите териториални води, газопроводът ще бъде пуснат по различен маршрут.

В момента строителството на "Северен поток-2" е завършено на 83 процента. Плавателният кораб "Пасианс" почти се приближи до датските териториални води.

Северен поток-2 преминава по дъното на Балтийско море от Русия към Германия през икономическите зони на Финландия, Швеция и Дания. Експертите не изключват, че позицията на Дания може да забави проекта с осем месеца и да го направи по-скъп с 660 милиона евро. Срещу изграждането на газопровода са Украйна, балтийските страни, Полша и САЩ. Според тях "Северен поток-2" ще засили зависимостта на Европа от Русия. Вашингтон от своя страна очаква да увеличи доставките на втечнен природен газ за европейските потребители.