София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Дечева: В изборите никога не сме наблюдавали чудеса, точно за тези избори чудо да стане, едва ли

Константинов: Поне половината от хората сега ще изберат да гласуват с хартиени бюлетини

5 мПолитика 250 Рая Златинова

"В изборите никога не сме наблюдавали чудеса, точно за тези избори чудо да стане, едва ли", това сподели Румяна Дечева, експерт по изборни въпроси в ефира на БНТ.

Проф. Михаил Константинов заяви, че очаква около 300 000 души да се върнат по урните заради връщането на хартиената бюлетина.

"Последната нормална активност беше през април 2021, след което последваха три избора с по 600 000 по-малко. Три пъти гласуват 2.6 млн. души, сега очаквам да бъдат 2.9 милиона", допълни още проф. Константинов. 

Той споделя още, че през април 2021, докато можеше да се избира как да се гласува- между машина и хартия, 27% от гласоподавателите са избрали машината.

"Поне половината от хората сега ще изберат да гласуват с хартиени бюлетини", заяви Константинов.

"Надявам се въпреки големия шум, въпреки препъникамъчетата в подготовката, които нямат особено значение за крайния резултат от изборите, всички да излезем", каза още Румяна Дечева. 

Според Дечева партиите трябва да са тези, които да поемат отговорност. Имат ангажимент към избора на секционните избирателни комисии, а много често в последния момент, дори в деня на изборите, те сменят съставите им.

"Идват хора, които не са подготвени, които си спомнят стари избори, същевременно имаме 24 пакета промени на Изборния кодекс. Колко от нас, гражданите, могат да се събудят сутринта в 6 часа, да отидат някъде, да работят 14 часа, после да броят, после да правят нещо и на 18-ия час да седнат и да събират? Тази дейност не е присъща на всеки".

Румяна Дечева припомни, че камерите за наблюдениие на броенето ще се включат след край на изборния ден и не трябва да плашат хората. Според проф. Константинов това наблюдение не е полезно.

"Може на някои хора да бъде внушено, че са наблюдавани, без да бъдат наблюдавани. Не е важно каква е действителността, а какво ние си мислим за нея. Ние живеем в вашата представа за света. Видеонаблюдението е крайно вредно, ненапразно никъде го няма, както и няма машинно гласуване в Европа".

Константинов коментира и това, че политическите цели няма как да се постигнат с технически средства. 

"Шумът, който се създава от политическите сили чрез пипането на Изборния кодекс преди избори, създава външен интерес и засилено наблюдение на изборите у нас", сподели още тя, като допълни, че България е на последно място в Европа по политическа култура.