София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Денков с ултиматум към вътрешния министър да отстрани полицаите, които са превишили правомощията си на протеста

По думите му тези полицаи, които биеха без причина, нямат място в редиците на полицията

2 мПолитика 293 Лазар Лазаров

Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го защитават да заявят категорична позиция за насилието от страна на някои полицаи на протеста на футболните фенове. От това ще зависят последващите действия на министър-председателя спрямо Стоянов, стана ясно на брифинг в МС.

"Аз не мога да приема да бъде премиер в правителство, което бие хората по улиците така, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени...Това не е приемливмо и не може да продължаваме така. Искам и министъра, и политиците, които го защитават, да кажат приемат ли това за нормално. Моите действия към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем, ако той продължава да замазва ситуацията", посочи Денков.

Огромният брой полицаи, които бяха на пост на протеста на футболните фенове в четвъртък, охраняваха протеста по начин, който е за пример, но тези, които биеха без причина, нямат място в редиците на полицията. Това заяви министър-председателят Николай Денков.

"Ако искаме насилието да изчезне, всички политици и държавни институции трябва да бъдем първите, които да дамаме примери че проявите на насиели са недопостуми. Затова всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място там", каза Денков.

Снимка: БГНЕС